PH nedir?
Ph potansiyel hidrojen demektir. Bir sıvının asitik veya bazikliğini göstren bir ölçüdür. Ph değeri 0 le 14 arası bir rakamla belirtilir. 7 nötrdür. Ph ın 7 nin altında olan sıvılar asitik. PH ı 7’nin üzerinde olan sıvılar bazik tir.
Suyun PH’nın önemi var mı?
Suyun PH derecesi suyla karışmış hidrojen miktarını gösterir. Aynı zamanda o suyun sertlik derecesinin de belirleyicisidir. PH’ın 7 nin altında olan su asidi, 7’nin üzerinde olan su alkalen ve ya baziktir. Topraktaki suyun Ph’ı 6 ila 8 buçuk arasında değişir. Her rakam asidi de ve ya bazitlikte 10 katlık bir değişime denktir. Örneğin; Ph 5 olan bir su ph 6 olan bir suya göre 10 kat daha fazla asitiktir. Düşük PH lı su asitik aşındırcı olabilir. Asitik su, demir bakır çinko manganez kurşun gibi metallere yüksek oranda içerebilir. Asitik su ayrıca geçtiği borulardan bu metallerin suya karışmasına da neden olabilir. Sağlığımız için bu maddelere ihtiyacımız olsa bile fazlası risk oluşturuyor. Asitik su ağzınızda ekşi metalik bir tad bırakacaktır. Tanklarda ve borularda mavi yeşil bir renge de yol açar.
PH I kaç olan suyu tercih etmeliyiz?
Ph derecesi suyun çıktığı kaynağa göre değişiyor. Bir su ne kadar bazikse kimyasını değiştirebilecek asitik etkilere de o kadar dirençli demektir. Vücut için yararlı olan bazik su içmektir. Aynen yediklerimiz gibi içtiklerimizin de vücudumuzun kimyası üzerinde etkisi vardır. Çoğumuzun en çok içtiği içecek su olduğuna göre su seçimine çok dikkat etmek gerekiyor. İnsan vücudu sürekli olarak ph dengesini sağlamaya çalışıyor. Yüksek ph’lı suyu tercih edin.
PH değerine dikkat bir lüks mü yoksa zorunluluk mu?
Vücudu alkalen hale getirdiğimiz zaman daha doğru çalışır ve besinleri daha iyi kullanabilir. Stres aşırı egzersiz enfeksiyon hastalıklar vücutta asitik bir ortama yol açarlar. Yediklerimiz veya içtiklerimiz de vücudumuzda asitik bir ortama yol açabiliyorlar. Tüm hücresel atıklar ve vücutta üretilen tüm toksinler asitiktir. Vücuttaki tüm metobolik işlemler dengeli bir ph’ a bağlıdır. Vücut kanın ph’nı sürekli 7,35 ile 7,45 aralığında tutmaya çalışır. Aynen vücut sıcaklığını 36 buçuk 37 derecede tutmaya çalışması gibi. Bazı sistemler örneğin sindirim sistemi gibi asidikte olsalar daha çok alkalen bir yapıya sahiptir. Sağlık lı bir vücut asitik olmamalıdır. Doğru Ph seviyesinde kalmalıdır. Vucuttaki her işlem kan ph ının belli bir seviyede kalmasıyla doğru işler. Sürekli asitik bir ortama maruz kalındığında hücrelerin toksit yükü yavaş yavaş artabiliyor yapıları değişebiliyor. Doğru ph seviyesi sağlanamadığında hücrelerin gerekli besinleri alması bunları enerjiye çevirmesi zorlaşıyor. Sonuç hücreler zayıflar, doku zayıflar, organ zayıflar. Hastalıklara davetiye çıkartılmış olur.
75 trilyon hücremiz var. Sağlıklı bir hücreyi oluşturan nedir? Yediğimiz içtiğimiz soyduğumuz her şey. İçtiğimiz su yediğimiz yiyecekler bunlarla aldığımız vitaminler, mineraller bitkisel besinler amino asitler kısacası tüm birleşenler hücrelerimizi besler veya zehirlerler. Ne yesek içsek gidecekleri yer kan dolaşımıdır. Yediklerimizi içtiklerimize çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bu kesinlikle bir lüks değil.
Ph çevre kirliliğinin de bir göstergesi!
Sudaki kimyasallar ph derecesini etkiliyorlar. Bu yüzden ph aynı zamanda suyun kimyasal olarak değişip değişmediğini de bize gösterebiliyor. Ph daki değişikller kirlenmenin veya bir başka çevresel faktörün belirtisi plabiliyor. Ph aynı zamanda depremleri ölçen rihter ölçeği gibi logorikli birimlerle ifade edilir. Her rakam asidite veya bazitlikte 10 katlık bir değişime denktir. Örneğin ph 5 olan bir su ph 6 olan bir suya göre 10 kat daha fazla asidiktir. Suyun ph’ı kimyasal birleşenleri çözülme derecesinide belirleyen bir etkendir. Örneğin suda ağır metallerin çözülebilme derecesi o suyun ne kadar toksit olabileceği nin de işaretidir. Metaller düşük ph larda yani asidik sularda daha toksit hale geliyorlar. Çünkü daha çok çözünüyorlar.